keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Suomenlahden yli, lokakuu 2009

Viikko sitten 14.-17.10.2009 matkasimme syyslomalle Viroon klo 21.30 Viking expr:llä, joka ylittää Suomenlahden 2,5 tunnissa. Laiva on rakennettu vuonna 2008, ja meille laiva on tullut tutuksi viime kesänä, jolloin päätimme käyttää Tallinkin sijasta reittimatkoilla edullisempaa Viking Linea. Kun meidän koko perhe 4 -5 henkeä ja auto matkustetaan tällä laivalla, maksaa edestakainen autopaketti 120 euroa. Takana ovat ajat, jolloin auton ja kuskin menopaluu maksoi edullisimmillaan vain 15 euroa Seawindillä. Muistan 2000 alkuvuosilta kesän, jolloin tuttumme Harri piipahti parin päivän reissuilla luonamme Haapsalussa. Autollaan hän palasi tankki täynnä edullista bensaa. Oluet ja tankkaus teki matkasta käytännössä hyvinkin kannattavan.

Viron Tallinnan liikenteestä on jäänyt pois Tallinkin, Nordic Jet Linen ja SeaCatin pienet pikalaivat, siinä vaiheessa kun suuret nopeat laivat aloittivat liikenteen 2 vuotta sitten. Liikenteestä ovat jääneet pois legendaariset laivat: Georg Ots, Melodia, Vana Tallinn, Fantasia, Finnjet ja Seawind. Näiden laivojen lastenhuoneet ja pallomeret oli viihtymiskeskuksia pojillemme. Haluaisimme kannattaa suomalaisten työllistymistä laivaliikenteessä, mutta käytännössä näyttää siltä, että virolaiset täyttävät laivojen työpaikat, sitä mukaa mitä paikkoja vapautuu.

Olemme vuodesta 1998 lukien autollamme käyneet Virossa Haapsalussa 4 – 5 kertaa vuodessa. Vuosina 2005-2006 asuin Haapsalussa, koska tein paljon sisätöitä Saunjan mökillämme. Syntyperältämme olemme supi suomalaisia. Koska Uusimaalaisina meillä ei ole siteitä muualle Suomeen, päädyimme ostamaan loma-asunnoksemme Haapsalun kaupunkiasunnon. Päinvastoin kuin muut suomalaiset, me asumme maalla, mutta lomat vietämme kaupungissa. Kun 10-vuotta sitten kiinteistöt olivat Virossa vielä edullisia, päädyin ostamaan 1 ha tontin 10 km päästä Haapsalua, läheltä merenrantaa. Siellä on nyt meillä mökkikin käytettävissä.

Viron laivoilla reissaaminen on meille tuttua ja perin arkista. Ohessa on kameralla otettuja kuvia laivarannasta Tallinnasta. Sateinen sää, kiiltävä asfaltti ja satamaa täyttävien autojen valot on omanlaistaan tunnelmaa. Poislähtiessä usein istumme Tallinnan sataman autojonossa mutustellen Stat Oililta ostettuja nakkisämpylöitä ja kuuntelemme Suomen radiokanavia, mitkä olemme vaihtaneet päälle automatkamme puolivälissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,