keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Kesäisinä päivinä, tammikuu 2009Sarköyssa taloyhtiömme pihassa kukkivat metrin korkuiset ruusut ja yhteisiä nurmikoita kastelimme itse päivän hieman viilennyttyä. Läheisen kylän, Senköyn minareetin rukouskutsu herätti meidät aamuisin, ja iltaisin muistutti nukkumaan menosta. Vehreässä pihassamme viihtyivät linnut ja pikkuiset maaoravat. Iltaisin lepakot pyrähtelivät ilmoille katonharjamme alta.

Paimentensa kaitsema vuohilauma laidunsi läheisillä rinteillä. Kellot kilkattaen lauma palasi sijoilleen kukkuloitten taa, ennen auringonlaskua. Paimenkoirat poikkesivat meitä silloin tällöin tervehtimään.Kun päivän ostokset oli tehty Sarköyssä ja lounas nautittu, oli siestan aika päivän kuumimpina hetkinä. Iltapäivällä oli aikaa uimiselle ja myöhemmin kävelylenkkille auringon laskiessa mailleen. Iltaisin kuistilla grillissä valmistimme marinoitua kanaa, naudanlihaa ja joskus lammasta. Ruoan kanssa nautimme paikallisia viinejä.Turkkilaisittain illalla syödään ja seurustellaan taivasalla ulkona, mukavasti istuen sohvilla ja nojatuoleissa. Tavallista pidemmän lomamme aikana tutustuimme turkkilaiseen elämäntapaan. Päivän askareiden jälkeen kansain-kansainväliset TV-lähetykset muistuttivat meitä siitä, mistä maanosasta olimmekaan kotoisin. Sarköyssä ikävä saattoi yllättää illan viimeisinä tunteina, kun muistin miten valoisaa Suomessa onkaan keskellä kesää.
Lähettänyt Annu klo 2:35 2 kommenttia
Tunnisteet: Sarköy, Taas Turkissa
keskiviikkona 14. tammikuuta 2009
Kilpikonnia ja simpukoitaKaupanteon yhteydessä sain asunnon heti käyttööni. Entinen omistaja Erdogan Cumrucu omistaa edelleen taloyhtiöstämme 2 muutakin asuntoa. Hänellä on vaimo ja 4 tytärtä, joita kesälomallamme tapasimme päivittäin. Erdoganin perheelle loma-asunnot on olleet sijoituksia, ja siksi oma asuntommekin oli ollut pitkään tyhjänä. Taloyhtiöömme kuuluu 7 loma-asuntoa. Keväällä kun olin yksin asunnolla, minut pyysi usein aamukahville eläkeläispariskunta, joka asuu naapurissamme. Omaan perheeseeni kuuluu mies ja 13 ja 15-vuotiaat pojat. Kesäkuussa perheeni viettäessä kesälomaa Sarköyssä, pojat ui rannassa mielellään ja keräili rannan aarteita, kiviä ja simpukoita. Vuokra-autollamme teimme retkiä lähiseuduille ja mm tutustuimme Canos-vuoriin ja Aasian puolella muinaisen Troyan rauniokaupunkiin. Automatkoillamme pelastimme maantieltä muutaman maakilpikonnan, jotka nostimme varoen tien sivuun. Yhden kilpikonnista toimme pihaamme lemmikiksi.

Kuvaus Sarköyn alueestaSarköyn kaupunki sijaitsee Marmaran meren rannalla, Euroopan puoleisella mantereella. Alueen loivasti vuoristoiset seudut ovat viljeltyjä. Täällä kasvatetaan viljan lisäksi viiniköynnöstä ja auringonkukkia.Vihreillä laitumilla paimennetaan lampaita, vuohia ja lehmiä. Asfaltoidut kapeat tiet mutkittelevat ylös rinteitä. Tiet yhdistävät pienet kylät toisiinsa. Autolla ajettaessa kukkuloitten korkeuksissa, pienet kylät erottaa kaukaa valkeista minareeteistaan.

Vuoristotie päättyy rannikolle Sarköyn kaupunkiin. Sarköyssä ei lomaile ulkomaalaisia turisteja, kuten esimerkiksi Alanyassa. Istanbulista Sarköyhin on yhtä pitkä 200km:n matka, mitä Alanyaankin on Antalyan lentokentältä. Sarköyn lomailijat on Istanbulin alueen turkkilaisia, jotka viettää vapaa-aikaansa omissa loma-asunnoissaan. Talvisin Sarköyssä on asukkaita n 12 000, mutta kesällä määrä nousee 80 000. Kaupungin kauniille rantabulevardille on istutettu palmuja, jotka on talveksi kääritty kaislamattoihin.

Uima-rantaa on koko kaupungin leveydeltä. Sarköyn ympäristön lomakyliä kutsutaan siteseiksi. Lomakylissä voi olla asuntoja 7 - 200 kpl. Meidän Sahin Sitesiin (Kotkan Pesään) kuuluu vain 7 asuntoa, jotka on ns paritaloissa. Joissain lomakylissä on käytössä yhteinen uima-allas ja vartiointi portilla. Meitä lähellä olevassa suuremmassa lomakylässä on pitzeria ja kauppa, missä mekin asioimme päivittäin.Omassa taloyhtiössämme ei ole vartiointia, joskin naapurin eläkeläispariskunta asuu paikan päällä talvisinkin. Puutarhurimme hoitaa myös talomiehen töitä ja pitää pihat siistinä. Sarköyn alueella ei ole ongelmia varkaista, vakuutti naapurimme. Turkissa loma-asunnotkin sisustetaan melko prameasti tyylihuonekaluilla, mikä on meille suomalaisille vierasta. Perhekunnat ovat myös suuria, ja lasten lisäksi lomalle tulevat myös isovanhemmat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,