keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Onnea Suomi, lokakuu 2009

maanantaina 26. lokakuuta 2009
Onnea Suomi, maailman paras maa

Suomi on maailman vaurain maa, eikä pelkästään rahallisesti, vaan myös demokratian ja hallinnon laadultaan, kertoo arvostettu talouslehti Financial Times. Asia ilmenee lontoolaisen ajatushautomon Legatumin tekemästä vaurausindeksistä (Prosperity Index.)Suomi siirtyi viime vuoden kolmospaikalta ykköseksi. Seuraavina tulevat Sveitsi, Ruotsi, Tanska ja Norja. Perää pitää Zimbabwe.

Yhdysvallat on yhdeksäntenä,Iso-Britannia, Ranska ja Saksa ovat 20 parhaan joukossa. Legatum pyrkii listauksessaan korostamaan pelkän rahallisen vaurauden ohella esimerkiksi terveyttä, vapautta, turvallisuutta ja poliittista hallinnointia.

Suomen kärkipaikkaa selittävät varsinkin turvallisuus ja hallinto, joissa molemmissa osa-alueissa Legatum sijoittaa maamme maailman kakkoseksi. Koulutuksessa Suomi saa sijan kolme, mutta esimerkiksi talouden rakenteissa sijoitumme kymmenenneksi. Taloudessa ykkössijan ottaa Hongkong.

Syyskuussa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn kokoama komitea julisti, että hyvinvointia ei voida mitata pelkästään valtion bruttokansantuotteella. Tämä taisi olla tölväisy Pohjoismaiselle hyvinvoinnille./lainattu 26.20.2009 Uusi-Suomi
Tästä linkistä näet koko listan:
http://www.prosperity.com/rankings.aspx

Nyt minusta Suomen kärkisija kuulostaa humoristiselta. Kun matkustimme 20-kymppisinä mieheni kanssa USA:ssa, ihmeteltiin mm, miten meillä on ollut rahaa ostaa videokamera ? ja miten pääsemme matkustamaan ulkomaille, eikö se kommunistisessä maassa ole mahdotonta. Tyttöporukassa kun matkustimme Interrail-junalla ympäri Eurooppaa, luultiin mm että olemme niin köyhiä, että Suomesta on täytynyt lähteä pois elantoa etsimään muualta. Aina ei edes ymmärretty, että Suomi kuuluu Eurooppaan. Jenkeille näyttäisin pitkää nenää, koska USA on nyt oiken kunnolla takanamme.

Onko Suomi todellakin maailman paras maa? Miksi siis maastamme muutetaan pois, vaikka tulijoita olisi pilvin pimein tilalle ? Niinhän se taitaa olla, että onni löytyy lähinaapurimaistamme ja joskus kauempaakin, varsinkin jos toisessa maassa odottaa haastava ammatti, tai rakas puoliso ja uusi koti. Materiaalinen hyvinvointi on silloin toissijaista.

Suomalaiset asuu Igluissa

Seuraavan uutisen huomasin vielä myöhemmin illalla klo 21.40 ! Siis ei todellakaan tiedetä Englannissa, missä Suomi sijaitsee - haloo

Brittilehti Daily Mails oli uutisartikkelinsa kuvatextissä sekoittanut suomalaiset ja inuiitit .. hih, texti kuului;

Suomi, joka on kuuluisa lumestaan ja igluistaan, oli kyselyn kärjessä. Kuvatextissä oli esitelty Saariselän Kakslauttasen hotellin iglukylää. Iglu on Kanadassa, Grönlannissa ja Alaskassa asuvien inuiittien perinteinen lumesta rakennettu asumus.(Uutisesta kertoi Ilta-Sanomat)

Muistan lukeneeni aikaa sitten toisenlaisenkin vertailun. Siinä Euroopassa hyvinvointia mitattiin onnellisuuden tuntemuksilla, minusta tuntuu mittarilla. Koitan etsiä tämän mielenkiintoisen jutun ensi viikoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,