keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Kiinteistökauppaa Turkissa, tammikuu 2009

sunnuntaina 11. tammikuuta 2009
Kiinteistökaupan vaiheet

Kuva, aamiainen naapurissaOlen aikaisemmin sijoittanut Viron kiinteistöihin, 1990- luvun lopulla, ennen maan EU-jäsenyyttä. Nyt vuosien kuluttua olen varsin tyytyväinen silloisiin päätöksiini. Tätänykyä puolestaan Turkissa kiinteistöjen arvo nousee paremmin, mitä säästäminen sijoitusrahastoihin, joten kiinteistöihin sijoittamista voi pitää hyvänä ideana täälläkin. Käytännössä Turkin loma-asuntomme Sarköyssä on sijoitus, jota eläkepäivinämme toivomme voivamme hyödyntää enemmän. Turkissa on yli 73 miljoonaa asukasta. Maan väestöstä 20% on alle 15-vuotiaita, ja tämän seikan valossa kiinteistöjen arvonnousu on varmaa. Arvonnousua vauhdittaa myös Turkin mahdollinen EU:hun liittyminen.Olin aikaisemmin tutkinut Bulgarian kiinteistömarkkinoita. Bulgariassa maaomistus edellytti välillisen yhtiön perustamista. Nopeasti kuitenkin havaitsein, että Turkin asuntomarkkinat olivat laajemmat ja rantakiinteistöissä oli enemmän valinnanvaraa. Liasäksi Turkista Antalyan tutuistani saisin tarvittavan tuen loma-asunnon etsimisellemme.
Vierailin helmikuussa 2008 kiinteistövälittäjä Selma Kilickin luona Antalyassa. Haimme kaupungin verotoimistosta minulle henkilökohtaisen veronumeron. Sen saamiseen tarvittiin kopio passista. Kun veronumero oli olemassa, saimme avatuksi minulle pankkitilin turkkilaiseen pankkiin. Pankkitiliä tarvitaan rahansiirtoa varten Suomesta Turkkiin ja tärkeää on ottaa itselleen ylös uuden tilin kansainvälinen IBAN-koodi.Ihana asuntomme löytyi !!
Maaliskuussa 2008 tutustumismatkani Turkkiin ulottui Tekirdagn maakuntaan. Olin vuokrannut auton Istanbulista. Särköyssä kiinteistövälittäjä Metin Genckin kanssa tutustuimme useaan, 20 - 25 000 e:n hintaluokan loma-asuntokohteeseen. Sikäläisittäin budjettini oli vaatimaton. Muutaman päivän etsinnän tuloksena löysin mieluisan loma-asuntomme 7 km Sarköystä etelään, läheltä Senköyn pikkukylää.
Kerrottakoon, että saman kadun muutkin kiinteisövälittäjät omista liikkeistään olivat paikalla esittelemässä omia kohteitaan. Niinpä pölyisillä teillä ajoimme kohteisiin 2 auton kimpassa. Muista edukseen poikkeavan 3mh 2 kerroksisen asunnon peruskunto oli hyvä ja sijainti rannan tuntumassa ainutlaatuinen, joten tein pikaisen päätöksen asunnon ostamisesta. Sarköyssä kiinteistövälitystoimistollateimme omistajan, Erdogan Cumrucun kanssa esisopimuksen asunnon ostosta (valmiiksi painettu lomake, mihin täydennetään sovitut summat). Samalla maksoin hänelle käsirahan. Sarköyn Tapu-toimiston kautta haimme armeijalta ostolupaa asunnolle. Palasin Suomeen takaisin, koska luvan saanti kestäisi 1- 3 kk. Kun asunnon ostolleni oli saatu armeijan lupa 1 kk kuluttua, palasin Sarköyhin toukokuussa. Sarköyssä perillä sain kuulla huonoja uutisia; ulkomaalaisia koskevaan asunnon omistuslakiin oli tullut muutos, mikä koskisi uusia kauppoja. Turkin hallitus ei ollut kyennyt annetun aikarajan kuluessa valmistelemaan uutta lakia ulkomaalaisten asunnon ostosta. Toukokuussa oli tilanne, missä ei vanha laki, eikä sen sijaan uusikaan laki olleet voimassa. Niinikään Sarköyn Tapu-toimisto ei voinut laatia minulle uutta omistusasiakirkirjaa. Tästä seikasta huolimatta asuntokauppa toteutettiin minun ja Erdogan Cumrucun kesken. Maksamaani asunnon hintaa vastaavalle summalle kirjoitettiin velkakirja, minkä summan Cumrucun on minulle velkaa. Kun myöhemmin saan Tapun omalle nimelleni, on minun määrä luovuttaa velkakirja hänelle takaisin. Laki ulkomaalaisten osto-oikeuksista vahvistettiin sittemmin elokuussa 2008.

Asunnon omistusasiakirjaa, eli Tapua en ole kuitenkaan saanut, koska viranomaisilta on joitain tarkastuksia tekemättä. Heti kun ohjeet saadaan, olen valmis matkustamaan Sarköyhin hakeakseni tämän tärkeän asiakirjan. Tapu on siis asunnon omistusasiakirja, mistä selviää tiedot asunnosta ja omistajan henkilöllisyys. Omistajan henkilötietojen lisäksi, Tapussa on painettuna myös omistajan kuva. Asuntokauppa toteutetaan henkilökohtaisesti asunnon myyjän ja ostajan kesken. Uskon, että ensi vuoden alussa ulkomaalaisille asunnon ostajille Tapun saaminen on mahdollista normaalin odotusajan puitteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,