lauantai 10. lokakuuta 2009

Lapselle nimi menneisyydestä 2.)

Aihe jatkuu, mistä nimi lapselle ...
Uudelle vauvalle nimiä haetaan innokkaasti netistä ja nimikalentereista. Jotkut ihanat nimet ovatkin ajoissa löydetty, ja niitä on annettu nukeille ja lemmikeille etunimiksi. Iso-äidit ovat avainasemassa, koska heillä on tietoa vanhoista nimistä.Ajan saatossa vanhanajan romanttiset nimet ovat ovat jääneet pois käytöstä uusien muotinimien tieltä. Jos menneisyyden sukupolvien takaiset nimet kiinnostaa, niitä vain on maltettava etsiä määrätietoisesti. Jos esim vierailet vanhainkodissa, kuulostele siellä asukkaiden persioonallisia nimiä. Unohtuneita ja 1800- luvun kadonneita nimiä voi tutkailla myös kuolinilmoituksista.


Myös Jukan Enok ukin nimelle on löytynyt käyttöä nuoren lapsen lapsen lapsen nimen yhteydessä

Itselleni nimien aarreaitta on Virossa Haapsalun hautuumaalla. Ikivihreitten kuusien alla lepää sammaloituneet hautakivet, joista ajankulukseni tavaan suomalaisille erikoisia, mutta kauniita etunimiä. Nimet on usein johdateltu saksan tai ruotsin kielestä. Suosikkejani on Agnes ja Triinu. Joskus aion ottaa lehtiön mukaani, ja kerätä kauneimmat nimet talteen. Ehkä vanhoja nimiä keräämällä voisin kunnioittaa edesmenneitä ja säilyttää heistä muiston jälkipolville.


Vaarini Uno Hjalmar ja mummoni Hilda

Omille pojillemme annetut nimet eivät olleet erityisesti päätettyjä ennen heidän syntymäänsä. Vaihtoehtoja ei ollut montaa, ja etukäteen tiesimmekin, että poikavauva on tulossa. Ehdotuksia oli mm Antti, Mikko ja Lauri nimet. Poikamme nimi saisi mieluiten olla tavallinen ja perinteinen suomalainen nimi, mikä sopisi tuohon ajankohtaan. Nimen tulisi myös olla ajaton, ja sopia lapselle vielä silloinkin kun hän on aikuinen. Tietyt nimet olivat muodissa 1990- luvun alussa ja jotkut vaihtoehdoistamme saattaisivat kuulostaa lapsen oman ikäluokan keskuudessa vanhanaikaisilta. On muistettava, että erikoiset tai vierasmaalaiset nimet yllyttävät kiusaamaan, vaikka nimi- idea kuulostaisi vanhemmista miten houkuttelevilta tahansa. Nimien proplematiikassa ei ole mitään ennalta määrättyjä sääntöjä. Nimeen liittyvä mielleyhtymä on yksin kuulijan korvien välissä. Esimerkiksi pohjoiseen Suomeen viittaava nimi Salla on ihana ja pehmeä sana. Kun taas Inari, mitä pelkäsin annettavan sukulaistytölle viittaa mielestäni inisijään, eli valittajaan. Myös kasvien nimet ovat käytettyjä, kuten Mimosa tai Jasmin. Uutta ideaa kasvien nimistä on kuitenkin varottava. Jokainen meistä tietää listan nimiä, mitä pitää omituisina ja säälii kelpo ihmistä, jota on rangaistu oudolla nimellä.

Näistäkö nimiksi, ei kait !

Esikoisemme oli saanut alkunsa Viking Mariella laivalla, joten nostalgista ja vitsikästä olisi ollut antaa pojalle nimeksi Viking. Tytölle olisi siunaantunut nimeksi Mariella. Nämä nimi-ideat ovat johdannaisia lapsen tekopaikasta. Tekopaikkaa lienee ilmaissut myös etunimi Tahiti, joka on erään suomalaisen julkkisnaisen nimi. Miten olisi lapselle nimeksi paikannimet Lievestuore tai Nakkila samaan tyyliin. Jostain syystä olen ihastunut kuukausiin, mitä tiedän käytetyn niminä Amerikassa. Kuukausia ovat January, April, May, Jun, July ja August. Kuukausista April on ihanin, mitä huhtikuu on muutenkin. Suomalainen muunnos siitä olisi Aprilli, jonka sopisi esim vasikan, koiran tai kisun nimeksi. Ei kyllä sopisi ihmiselle.Kuvassa minä edesmenneen Terho enoni kanssa. Eikös vain Terho olisi komea nimi pojalle


Omien poikien nimet

Lasse Jalmari

Olimme molemmat vanhemmat vanhanaikaisia ja järkeviä. Päätimme, että poikamme saa nimensä vasta kun hän syntyy, jolloin nimi löytäisi paremmin isäntänsä. Kun ristiäisiin oli aikaa enää 2 viikkoa, esikoisemme nimi alkoi muotoutua suosikkinimestämme Lauri. Nimi oli tosin jäykkä. Nimestä muunnos Lassi, kuulosti ihan hyvältä. Vielä parempi muunnos Laurista oli Lasse, mihin me molemmat ihastuimme. Kun etunimi Lasse oli päätetty, toinen nimi Jalmari tuli vaarini nimestä Uno Hjalmar.

Lasse Jalmari nimiyhdistelmä sointui mielestämme kuin pieni runo. Kaiken lisäksi veikeä vauvamme myös näytti aivan Lasse Jalmarilta. Lasse Jalmaria olikin odotettu 13 -vuotta. Lasse etunimi mukailee edesmennyttä Lauri ukkia Rautavaaralta. Ukkiani Lauria ( Lauri Karjunen )en koskaan tuntenut. Ukki tunsi kyllä minut vauva ajoistani, kun vierailimme Rautavaaralla 1950-luvun lopussa äitini kanssa.

Juho Ilmari

Toinen poikamme Juho oli oma tapauksensa, emmekä aiemmin osanneet edes kuvitella, että saamme vielä toisenkin pojan. Mutta niin vain kävi ja toinen vauvamme syntyi, kun Lasse oli 2 vuoden ikäinen.

Kauan ennen omia lapsiamme Jukan siskon lapset olivat kyläilleet meillä Siuntiossa. Viisi vuotiaan Matin kanssa leikki eräs poika naapurista. Pojan nimi oli Juho. Vaikka Matti oli vain satunnaisesti meillä hoidossa, kävi Juho häntä silloin tällöin kysymässä - koska Matti tulee taas ? Juho nimi oli mielestäni kiva ja kuvasi myös uskollista ystävää. Halusin näistä syistä antaa pojalleni Juho nimen. Juhon toiseksi nimeksi annettiin Ilmari, (puoli) vaarin Taunon toisen nimen mukaan. Yli satavuotiaaksi eläneen Hilda mummoni isä oli myös Juho nimeltään. Hän on esi-isämme Juho Ronkola ( Tuohiniitty ).

Mummoni Hilda Ronkola s 1898 (sittemmin Huhtaneva ) perhe ja sisarukset olivat olivat kotoisin Multialta. Mummo kertoi, että heidän naapurinsa oli kansallisrunoilijamme Ilmari Vuorela.(Mainitsin suvun nimet tässä, jos joku joskus tekee sukututkimusta, niin nimiyhteydet löytyy jutustani)Äidin pojat; Lasse Jalmari ja Juho Ilmari

On ollut jännittävää olla mukana Jukan suvun lasten kastetilaisuuksissa. Ensin on jännitetty lapselle annettavaa nimeä. Nimen saamisen myötä on ollut mielenkiintoista alusta alkaen seurata lapsen kehitystä. Itselle on jäänyt tunneside lapseen, ja hänen vanhempiinsa. Kun lapselle annetaan nimeä, on hienoa, jos voisi kutsua sukulaiset tilaisuuteen. Sedät ja tädit tulevat lapselle läheisiksi ja voivat odottaa tapaamisia jatkossakin. Nuorten sukulaistemme lapset ovat saaneet ihanat imet; Iina, Enna, Ronja ja Tiitus. Tiitus oppi nyt joukosta viimeisenä kävelemään, ja Iina puolestaan on jo hieman isompi tyttö 4v.

On kulttuuriteko, jos vanha unohtunut nimi on saanut uuden elämän. Kertokaa omakohtaisista mieltymyksistänne etunimiin. On hauskaa kuulostella, mistä erikoiset nimet on peräisin.

1 kommentti:

  1. No johan on jumalauta tekstit Tahiti nimestä. Huhhu. Kauheat kritiikit nimistä niin luulisi omilla pojillasi olevan vähän hienompaa, vanhempaa jne.

    VastaaPoista

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,