keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Romanian kerjäläiset, elokuu 2009

keskiviikkona 5. elokuuta 2009
Romanian kerjäläiset

Oli erikoinen yhteensattuma. Hoidin Sarköyn loma-asuntomme vuokra järjestelyjä. Sarköyhin on menossa lomalle nyt elokuussa peräkkäisinä viikkoina 2 lapsiperhettä, jotka matkustaa sinne kotimaastaan Romaniasta.

Kerjäläinen Mariana Moldovan purskahti itkuun, kun tuli puhe hänen yöt ulkona nukkuvasta kaksivuotiaastaan http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Polvillaan+rahaa+anelevat+kerj%C3%A4l%C3%A4iset

Kirjeenvaihtomme perheiden kanssa on sujunut oikein mallikkaasti englanniksi, ja monimutkaisetkin asumisohjeet on ymmärretty siellä hyvin. Piti mm selostaa e.mailissani, että sähköt saa päälle boxista talon ulkopuolelta, mutta katkaisija on väärin päin. Kun se näyttää off, onkin se on, ja päinvastoin. Toisella perheellä on vastasyntynyt vauva, ja sovimme, että palautan vuokraa, jos joutuvat lähtemään kotiin ennenaikaisesti kuumuuden vuoksi. Kuumaa siellä on ollutkin Marmarameren rannalla, kuten varmaan muuallakin Turkissa. Toivottavasti lomalaisten autossa on ilmastointi.

Romanialaisia ja romanialaisia

Niin no, erikoista päivässäni oli se, että heti kun poistuin MSN:stä pisti silmääni HS:n uutisotsikko romanialaisista, kirjäläisistä Helsingissä. Toiset romanialaiset siis menevät lomalle Turkkiin, ja toiset töihin kerjääämään kadulle Suomeen. Sekä lomalaiset, että kerjäläiset liikkuvat autoillaan maasta toiseen. Nämä lomalaisemme ovat peruskoulunsa käyneitä ja molemmat puolisot puhuvat englantia hyvin. Sen sijaan Helsingin kerjäläiset puhuvat vain Romaniaa. Lienee selvää, että heidän koulutuksessaan on ammottavia aukkoja. Toiset heistä eivät osaa edes lukea. En voi sille mitään, mutta en pidä kerjäläisistä, koska käsitän heidän itse valitsevan elämäntapansa. Vanhempien elämäntapa antaa kerjäämisen mallin lapsille. On kysyttävä, miksi lapset eivät ole koulussa, tai sosiaaliviranomaisten huostassa ?

Istanbulissa 20 vuotta sitten näin kerjäläisiä ensimmäisen kerran. Kerjäläisnaisten joukko oli majoittunut puistoon vastapäätä vilkasta suojatietä, mistä ihmisiä vyöryi heitä vastaan liikennevalojen vaihtuessa vihreiksi. Oli Tammikuu ja rouvat esittelivät kadulla paljasjalkaisia lapsiaan ! ja tarkoitus oli ilmeistä, lasten tuli vähissä vaatteissaan palella, ja näyttää surkeilta. Yhtä vauvaa huudatttiin sylissä, jotta almut irtoaisivat herkemmin ohikulkijoilta. Missä viipyi poliisi ? missä lastensuojeluviranomaiset ? Teki mieli ostaa kengät koko lapsikatraalle, arvatkaapa vain olisiko niitä laitettu lasten jalkaan ? Apujoukkoja ei kuulunut, ja kerjäläiset pysyivät sijoillaan koko viikon, mitä lomamme kesti Istanbulissa. Nyt tänä kesänä Istanbulissa olin huojentunut. Ei pyörinyt perässämme lenkkareitten kiillottajia, eikä näkynyt kerjäläisiäkään. Hyvä näin siellä. Nyt vain vikaa on siinä, että me Suomessa koemme saman vitsauksen. Missä on poliisi ja missä lastensuojeluviranomaiset?

Älkää ihmeessä antako näille kerjäläisille rahaa. Ostakaa heille vaikka munkki, mehu tai lihamakaroonilaatikko, jos haluatte osaltanne auttaa. Romanialaisia voi auttaa muullakin tapaa, missä apu menee perille heidän kotimaahansa.

Suomalainen lapsiperhe

En voi olla ajattelematta suomalaisia lapsiperheitä, jotka hankkivat ensiasuntoaan. Asunnosta on lainaa vuosikymmeniksi eteenpäin. Heidän taloutensa on vahvasti miinuksen puolella, eli paljon 0 toleranssin alapuolella. Romanialaisten kerjäläisten talous on vain 0:ssa, joten suomalainen lapsiperhe on heitä köyhempi. Pitäisköhän suomalaisen äidin matkustaa Romaniaan kerjäämään ? Kerjäämällä taloutta saisi lähemmäksi 0-toleranssia, miinuspuolelta ylöspäin. En kirjoita tätä tosissani, vertaus oli spekulointia. Säälin kyllä kerjäläisiä, vaan avun on mentävä perille toisella tapaa. Mitä mieltä sinä olet tilanteesta ?

Jos annat rahaa kerjäläiselle, tasapuolisuuden nimessä muista myös suomalaista lapsiperhettä naapurissasi. Tiputa vaikka euro postilaatikosta, silloin tällöin. Neuvoni seurauksista en aio vastata.

t Annu

Tuosta linkistä löytyy HS:n artikkeli Romanian kerjäläisistä: http://uutiset.msn.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Romanikerjäläiset
Lähettänyt Annu klo 4:01 3 kommenttia
Tunnisteet: mitäs ihmettä ja kummallista

2 kommenttia:

  1. Olen sama mieltä että otetaan huomion naapurissa asuvia suomalaisija lapsiperheitä.Ostetaan niille karkkia,vaatteita jne(jos huomataan että niillä on rahapula).Se hän olisi hyvätekeväsyys omija kansalaisia kohtaan,ja se ei meille kuka pystyy auttamaan maksa paljon,mutta varmasti jokaiselle tulisi hyvä mielitunne.Onhan jo todettu että rom.kerjäläiset kerävät rahat "omalle työantajalle)olen monesti seurannut sivusta miten ne rahat otetaan niiltä pois:nuoret pojat(varman kans juoksupomot),jos kävellä vähän aika ympäri Rautatien-Sokoksen niin näkee paljon niin sanottu kerjäläisten toiminnasta,kaikki on järjestetty.Ei centtia-ka niiden kippoihin,uskoka jo,emme ruokita rikollisutta toisesta EU maasta!

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, antamalla rahaa näille Suomessa, vain tuemme hämärää toimintaa. Näitä kerjäläisiä tulisi auttaa kotimaassaan. Tuttavani asuu Bulgariassa (jos bensamenoja ei oteta huomioon) ruokaan menee rahaa vain 75 €/kuukaudessa 2:lta hengeltä. Voi vain kysyä, miksi kerjäläiset tulee tänne ?
    t Annu

    VastaaPoista

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,