lauantai 15. elokuuta 2009

Mikael Agricola 1510–1557


Mikael Agricolan juhlavuosi 2007 tarjosi mm Aku Ankan 4.4.ilmestyneestä numerosta, tarinan käännettynä vanhalle Agricolan aikaiselle suomen kielelle, Roope-seikkailu "Mailman caton päällä". Kiinnostavaa olisi löytää Aku Ankka 14/2007. Meiltä numero on hävinnyt, harmi.Lyhyesti Mikael Agricolasta

Mikael Agricola syntyi noin vuonna 1510 Itä-Uudenmaan Pernajan pitäjässä Torsbyn kylässä. Maanviljelysperhe lähetti nuoren Mikaelin kouluun Viipuriin.
Suomessa kirkon palvelukseen tarvittiin Martin Lutherin ”uuden opin” miehiä ja muutaman muun opiskelijan lailla Agricola lähetettiin Wittenbergin yliopistoon. Agricola saapui Turkuun v 1539 maisterina ja sai toimen Turun koulun rehtorina. Uskonpuhdistukseen kuului kansankielisen Raamatun saaminen ja Suomessa käännöstyöhön ryhtyi Mikael Agricola. Mikael Agricolalla ja Birgitta Olavintyttärellä oli yksi lapsi, Kristian Agricola s 1550. Vuonna 1554 Agricola nimitettiin Turun piispaksi. Mikael Agricola kuoli 9.4.1557 rauhanneuvottelumatkalta Venäjältä palatessa. ABC-kirjan ohella Agricolan tärkeimmistä saavutuksista pidetään Uuden testamentin kääntämistä suomen kielelle.

Agricola käänsi suomeksi myös lääketieteen teoksia ja muita tervettä elämää koskevia oppaita. Tässä esitettynä mm Rukouskirjan kalenterissa heinäkuuhun liittyvät elämänohjeet Agricolan käyttämällä suomen kielellä teoksessa "Opi nyt vanha ja nuori"

Julius

Heijnekw sen oppin anda.
ettes wictatten Nittulle canna.
Ele kylue/ eli szonda löö.
ele tee silloin haureus töö.
Wni ia hercku welte mös.
nijn sine terwen pyszyt töös.

Telle kwlla eij pide (ninquin se mestari Rasis sano) purgats otettaman/ eli wekeueioma/ Haureus ia palio wni on weltetäpe coua roca/ ia paijstettu liha on wahingolinen. Saluia/ Ruta/ ia Mercke nautitze.

Heinäkuu tämän opin antaa:
niitylle viikatteen voit kantaa.
Älä kylve, älä suonta lyö,
ei sovi myöskään lemmen työ.
Unta ja herkkuja vältä myös,
niin voit tehdä terveenä työs.

Tässä kuussa ei pidä ottaa (näin sanoo mestari Rhazes) ulostuslääkettä eikä juoda mitään väkevää. On vältettävä sukupuoliyhteyttä ja runsasta unta. Raskas ruoka ja paistettu liha ovat vahingollisia. Nauti salviaa, ruutaa ja sokerijuurta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,