perjantai 11. syyskuuta 2009

Muistatteko 1950- luvun romanttiset ryijyt

Lapsuudestani muistan värikkään suuren maiseman seinällä. Punainen ja tummansininen maisema oli romanttinen ryijy yksiömme seinällä Kalliossa Helsingissä. Ryijyssä maisema oli alati avoin ikkuna Venetsiaan St Marcon torille. Mielessäni saatoin kuvitella astuvasi ikkunasta suoraan kauniiden ihmisten joukkoon laiturille, odottamaan saapuvaa kondoolia.


Haalistunut Venetsia ryijy osto- ja myyntiliikkeesä, 30 euroa

Niin kaukana kuin Italia ja Venetsia olikin lapsuuteni kodistani Kalliosta ja sittemmin Puistolasta, olen päätynyt vierailemaan Venetsiassa 3 kertaa. Kaksi kertaa reppureissulla Interraililla ja kolmannen kerran omalla autollamme.


Kirpparilta ostamani Merirosvoryijy, missä värit on tallella

Äitini kertoi sodanjälkeisen elämän Suomessa olleen niukkaa, vailla luxusta. Hienoa oli kauniit ryijyt, joita maahamme saatiin yksityismyyntinä. Ei sellaisia komistuksia kaupoista löytynyt. Sai olla ylpeä, jos oli onnistunut hankkimaan kotiinsa seinälle sellaisen. Ryijyissä komeilivat usemmiten hirvet ja peurat, muistan myös morsiamen ryöstön, yksi malli kuvasi merirosvoja etelämeren saarilla. Äiti ei muista minne ryijymme sittemmin joutui. Itse olen onnistunut ostamaan kirpputorilta ihanan siniruskean Merirosvo ryijyn. Tosin se nyt ei ole enää seinällä, mutta on tietty tallessa kuitenkin. Pari päivää sitten löysin osto- ja myyntiliikkeestä vanhan Venetsia ryijyn. Värit ryijyssä olivat kertakaikkisen haalistuneet, eikä siinä ollut enää nähtävissä tummaa sinistä, tai syvää punaistakaan väriä. Kauniin ryijymme muistan nimenomaan sen palavista väreistään. Onko muilla muistoja kodin tai mummolan seinävaatteista tai ryijyistä ? Ryijyt olivat oman aikansa sisustamista. Nyt Suomessa muodissa ovat suuret tekstiilipinnat, mihin voi vapaasti valita kuvan, jopa omastakin valokuvasta.

Suomalaiseen nyky sisustukseen yliromanttiset ulkomaalaiset ryijyt ei oikein sovi, ja siksi vienkin Merirosvo ryijyni Turkkiin Sarköyhin loma-asuntomme seinälle.

Etsintäkuulutus Venetsia ryijystä, missä värit on tallella !

Jos joku tietää, tai törmää kuvan 1 myytävään Venetsia ryijyyn, niin olisin tiedosta kiitollinen. Ostaisin ryjyn, jos vain värit olisi siinä tallella. Äidilleni ryijy olisi iloinen yllätys.

1 kommentti:

  1. Hei!
    Tuo hakemasi seinävaate on gobeliini eikä ryijy. Jos tämä tieto vaikka helpottaisi etsintää.

    VastaaPoista

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,