keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Las Meninas prinsessat Helsingissä

Koitan lyhyesti kertoa, kuinka tutustuin prinsessa-aiheeseen Espanjassa. Vuoden 2007 huhtikuussa olimme autolomalla ystäväni Annen ja poikiemme kanssa Pyreneiden vuoristoseuduilla.



Paluumatkalla Barceloonaan, halusin ostaa äidilleni tuliaisen Espanjasta.
Lahjojen suhteen ostan usein hänelle patsaita, hän kun niitä kerää. Eräässä kaupungissa ihastuin kipsiveistosliikkeen ikkunassa olevaan tyttöpatsaaseen, jolla oli valtava hame ! Myyjä selvitti patsaan esittävän Las Meninasia, tiettyä prinsessafiguuria. Samalla hän esitteli kansiostaan monet maalaukset, joissa nuoret prinsessat ja neidot esiintyi prameissa puvuissaan. Tarkoitus olisi ollut maalata patsas samoilla väreillä, mitä prinsessojen vaatteissa oli maalauksissa. Ostin ikkunasta patsaan ja vakuutin myyjälle sen käyvän äidilleni hyvin valkoisenakin.

Hämmästykseni oli suuri, kun samaisena kesänä 2007 Helsingin Esplanaadin puisto oli täyttynyt hiilenmustilla Las Meninas patsailla, jotka oli lähemmäs 2 metriä korkeita. Soitin äidilleni ja pyysin häntä tulemaan katsomaan puistoon tuttuja hahmoja. Äitini oma valkoinen patsas on vain n 40 cm korkea.



Ohessa esittely silloisilta Helsingin taideviikoilta, kesällä 2007:

Las Meninas
Espanjalaisen Manolo Valdésin pronssiveistosten sarja Las Meninas valtasi Esplanadin puiston koko kesäksi. Muun muassa Pariisissa ja Düsseldorfissa yleisöä ihastuttanut näyttely oli ilmainen ja avoinna ympäri vuorokauden syyskuun 2. päivään saakka. Hovinaisia esittävät 21 veistosta nähtiin nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuutena Pohjoismaissa.

Madridissa ja New Yorkissa työskentelevä Manolo Valdés (s. 1942) kuuluu nykytaiteen tämän hetken tärkeimpiin ja omaperäisimpiin tekijöihin. Taiteilija käyttää teoksissaan usein viittauksia taiteen mestariteoksiin.

Las Meninas -musta teossarja syntyi Diego Velázquezin kuuluisan, vuonna 1656 valmistuneen maalauksen Hovinaisia (“Las Meninas”) innoittamana. Aikanaan Velázquez toimi hovimaalarina Philipp IV:n hallintokaudella 1600-luvun Madridissa. Hän tuli tunnetuksi barokkiajan kurinalaisen hovielämän tarkkasilmäisenä tulkkina. Las Meninas henkii syvempää symboliikkaa ja inhimillisyyttä. Veistosten pronssipinnan säröt kertovat eletystä elämästä. Jokaisen katsojan kosketus jättää oman kädenjälkensä kivineitojen karheaan pintaan.

Näin sattumoisin tutustuin Espanjan viehättävään hoviin ja historiaan. Tutustuminen inoitti minut lukemaan maalausten prinsessoista kaiken saatavissa olevan tiedon. Tiedot tosin oli kirjoitettu englanniksi, mutta selvisin kääntämisestä joten kuten. Myös äitiäni sisarusten vaiheet kiinnostivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,