torstai 14. toukokuuta 2009

Rakkauden liitto


Rhet ja Charlet

Päätin kirjoittaa muutaman sanan parisuhteesta. En niinkään omastani, vaan suhteista, jotka ovat minua lämmittäneet tai hämmästyttäneet omalla ainutlaatuisuudellaan. Erikoista on ollut se, että kaksi toistensa vastakohtaa, ovat voineet elää liitossaan suht onnellisina erilaisuudestaan huolimatta.


Mummoni Hilda ja vaarini Uno Hjalmar

Parisuhteen perusta on kahden ihmisen toisiaan kohtaan kokema lämmin tunneside. Läheisten suhteiden muodostamisen edellytys on molempien puolisoiden mahdollisuus olla itsetunnoltaan kehittyviä itsenäisiä yksilöitä, mutta johon kuuluu toisaalta ”positiivinen riippuvuus” toisesta ihmisestä.

Parisuhde perustuu kumppanin kunnioittamiselle ja arvostamiselle. Se toimii kahdella periaatteella; suhteeseen pitää mahtua sekä molempien tahto, että molempien negatiiviset ja positiiviset tunteet. Suhteen synnyttämiä tunteita pitää voida turvallisesti ilmaista.

Rakkaus ja liitto tarkoittaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka mahdollistaa toisen huomioonottamisen ja joka saa molemmat osapuolet kokemaan itsensä tärkeiksi ihmisiksi.


Frida ja Diego

Runo rakastuneille;

Niitylle minä sinut veisin,
se on vaivalloisten
taipaleiden takana


Marilyn ja Klen

Niitylle minä sinut veisin,
me tulisimme perille
väsyneinä ja naarmuilla


Cleopatra ja Antonius

Niitylle minä sinut veisin,
näyttäisin kukat ja ruohot,
muuta en sanoisi kuin
Kaunis, Kaunis

Niitylle minä sinut veisin,
näyttäisin mustan lähteen

Niitylle minä sinut veisin,
katselisin siellä sinua
kuin ruohoa tai kukkia

Niitylle minä sinut veisin,
en vaatisi sinulta mitään
enkä niityltäkään

(Tommy Tabermann, Rakkauden kolme kehää)

2 kommenttia:

  1. Oletpa tehnyt mummostasi ja vaaristasi aivan ihastuttavan kuvan.Samoin ovat kauniita nuo muutkin.Entisajan avioliitoissa oli nahtavasti juuri kunnioittamista ja laheisyytta paljon,paljon enemman,mita nykyaan.Kaikenkaikkiaan ihmiset olivat onnellisempia.

    VastaaPoista
  2. Nykyään kun mennään naimisiin unohdetaan kokonaan, että vastoinkäymisiäkin mahtuu avioliittoon. On helpompi erota, kun lähteä korjaamaan tehtyjä virheitä. Itsekin peräänkuulutan tuota kunnioitusta puolisoa kohtaan.
    t Annu


    jhtaan kijn

    VastaaPoista

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,