lauantai 8. elokuuta 2009

Vanhat best sellerit

Yleinen käsitys on, että vain uusi kirja lyö itsensä läpi ja voi siten ihastuttaa suurta lukijakuntaa. Kuitenkin tulee muistaa, että maailama on jo ennestään täynnä kertaalleen kirjoitettuja kirjoja ja kertomuksia, aina muinaisiin käännettyihin hieroglyyfeihin saakka.



Vahoissa kirjoissa kirjoittamisen tapa voi olla outo, mutta mielenkiintoinen. Vain lukemalla vanhoja, omana aikanaan kirjoitettuja teoksia, voimme päästä perille, mitä sen ajan ihmiset ovat tunteneet ja kokeneet. Mm ikivihreä Viktor Hugon Kurjat on ollut minulle ikkuna menneisyyteen. Millaista on, kun on köyhä, on meille vieras ajatus. Myisitkö hiuksesi ja hampaasi, saadaksesi lapsillesi ruokaa ja vaatetta ? Tarkoitukseni ei ole kertoa kauan sitten kirjoitetusta yksittäisistä kirjoista. Tarkoitukseni on muistuttaa, että kauan sitten kirjoitettu kirja on tänäpäivänäkin yhtä mielenkiintoinen teos, mitä julkaistaan uusia kirjoja.

Markkinatalouudessamme vain uutuus kirja ylittää uutiskynnyksen. Kirjalijan on oltava in, bestseller kirjoittaja, jolta uutta teosta odotetaan malttamattomasti. Missä ovat enstisaikojen bestsellerit, miksi kukaan ei muista mainita heitä. Nuoruuteni romaaneja olivat Viisikko kirjat, sittemmin Karl Mayn, Agatha Christien ja Alistair Mc Cleanin huikaisevat jännitys- ja seikkailukertomukset. Viimeisin takuuvarma ihastukseni on ollut Ken Follet, jonka jännitysromaanit pureutuivat mm päivänpolttaviin sotiin, ja kriiseihin. Folet mm kirjoitti Afganistanin sodasta, siinä vaiheessa kun uutisotsikot olivat aiheista sammuneet. Oli mielenkiintoista elää sodan vaiheet sen oikeassa ympäristössä, lääkärin matkassa.



Viimeisin lukemani kirja, nyt kesällä oli Ken Foletin jännäri, Pimeää Meren Yllä, mitä en ennestään ollut ehtinyt lukemaan. Kirja kertoi suuresta ja ylellisestä matkustajakoneesta, joka aloitti Euroopan ja Amerikan väliset säännölliset reittilennot. Reitti ei ikävä kyllä toiminut kuin yhden kesän. Hanke kaatui turvallisten lentojen mahdottomuuteen, kun USA Englannin rinnalla osallistui Saksaa vastaan käytävään sotaan. Yläilmoissa oli agenteilla tilaisuuksia soluttutua vihollisen keskuuteen. Kirjan juoni oli syystäkin takuuvarmaa jännitystä kirjan viimeisille sivuille saakka. Suosittelen kaikkia Ken Foletin kirjoja luettavaksi, jos muuta mielenkiintoista ei keksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiva kuulla, jos aihe kiinnostaa sinuakin,